От седмици стотици хиляди чехи демонстрират срещу своя премиер Андрей Бабиш.

...
От седмици стотици хиляди чехи демонстрират срещу своя премиер Андрей Бабиш.
Коментари Харесай

Спрете дъжда от европейски пари!

От седмици стотици хиляди чехи показват против своя премиер Андрей Бабиш. Освен министър-председател той е и един от най-богатите хора в Чехия. Как е забогатял ли? Още по комунистическо време като член на Партията той е бил управител на чехословашката държавна външнотърговска компания Petrimex. По негова концепция компанията основава друга компания - Agrofert, която по-късно е добита от съмнителни швейцарски вложители. За тях Бабиш споделя, че били другари още от учебно заведение. Много скоро обаче той става едноличен притежател на компанията. После Бабиш придобива медийни компании и навлиза в политиката. А от началото на юни 2019 година чешката прокуратура го проверява за данъчна машинация, корист с държавни дотации и непозволено консумиране на средства от Кохезионния фонд на Европейски Съюз по времето, когато е бил финансов министър и министър председател на страната.

Бабиш е въплъщение на начина, по който в Източна и Югоизточна Европа се прави политика. Парите са власт. Който има пари, желае власт. А който има власт, знае чудесно, че с цел да я задържи, му трябват пари. Например с цел да си купи медии. След измененията най-добре и най-бързо го схванаха пременилите се комунисти. Така по неведоми пътища те бързо натрупаха персонално благосъстояние с държавни и партийни пари. Новите богаташи бяха старите комунисти, които използваха тези пари, с цел да останат във властта като нови социалдемократи - както се случи да вземем за пример в Румъния и България.
С помощта на европейските пари
Появилите се след тях партии, определящи се като цивилен и консервативни (например " Фидес "  на унгарския министър председател Орбан), бързо научиха разпоредбите на играта. Осигурявайки целеустремено на свои доверени хора държавни поръчки, обилно гарнирани с европейски дотации, те си сътвориха свои лични олигарси.

Най-яркият пример в Унгария е известният като " национален газовик " Лоринц Месарош. В близкото минало довереникът на Орбан е имал дребна компания за газифициране, а през днешния ден - сходно на Бабиш - е вторият най-богат човек в Унгария. И въпреки всичко има една основна разлика сред двамата: чешкият олигарх разполага с действителна власт, а Месарош знае чудесно, че дължи всичко на Орбан. Унгарският министър председател не търпи никакви политически упоритости у своите протежета. Медийният магнат Лайош Шимичка го знае доста добре. Той дълго време отговаряше за финансите на " Фидес ". Но след като се скара с Орбан, звездата му залезе небрежно. Накратко: по тези европейски ширини не олигарсите дефинират политиката, а политиката дефинира олигарсите.

Пряко свързани с властта на олигарсите са кохезионните фондове на Европейски Съюз. Всъщност тези пари са замислени от Брюксел като средство в битката срещу изоставането на по-бедните страни членки. С тяхна помощ те би трябвало да догонят в икономическото си развитие по-богатите страни от Общността. Оттук идва и терминът " кохезия ". Едновременно с това този тип финансиране би трябвало да предизвиква и демокрацията, пазарната стопанска система и правовата държавност. Поне по този начин е на книга. 

В страните от Югоизточна Европа обаче бързо откриха, че забележителна част от тези средства, които постоянно се харчат за инфраструктурни планове, в последна сметка отиват у огромни западноевропейски компании, които имат нужните ноу-хау, конкурентоспособност и капацитет да печелят съответните публични поръчки. Тоест една част от това финансиране се връща обратно в Западна Европа. 

Оказва се, че раждането на олигарсите в Централна и Източна Европа се дължи частично и на опитите въпросните европари да останат напълно в страните, за които са планувани. В Унгария да вземем за пример напълно съзнателно държавното управление си сътвори политически лоялни, крупни предприемачи, които печелят съмнително постоянно огромни държавни поръчки. Премиерът Орбан дефинира това като " неомеркантилизъм " (фазата, в която в Европа се създаваха национални промишлености благодарение на протекционистки митнически бариери). Ако желаете, наречете го и " патриотична корупция ".

 

Нека спрем дъжда от европейски пари!

Лично аз нямам доверие, че в дълготраен проект умуването как да се задържат тези пари в източноевропейските страни ще докара до основаването на конкурентоспособна стопанска система. Европейски Съюз пък, наподобява, към този момент е решил, че концепцията за конвергенция в сферата на полезностите просто не действа: в идващия бюджет ще бъдат подпомагани не най-бедните, а политически правилните - например по въпроса за приема на бежанци.

Нека спрем целия дъжд от европейски пари! Защото той прави Брюксел да наподобява по-голям, в сравнение с е в действителност. Освен това в доста страни членки въпросното финансиране изкривява икономическите и политическите процеси. Ние, източноевропейците, към този момент догонваме Запада - в това число с помощта на европейските пари. Но е пристигнало времето да се откажем от този механизъм. И да развием предприемаческа просвета, която ще цени нововъведенията и смелостта, а не жаждата за власт и политическата преданост.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР